Yasin Suresi

Ana sayfa » Yasin Suresi Merak Edilenler

Yasin Suresi Merak Edilenler


Yasin suresi hakkında merak edilenleri aşağıda sizler için derledik.


Yasin Suresi Hangi Cüzde?
Yasin Süresi 22. Cüzdedir.

Yasin Suresi Kuran'da Hangi Sayfadadır?
Yasin Süresi Kuran'da 439. sayfadadır. Yasin diye 439. sayfada başlar ve 444. sayfada biter.

Yasin Suresi Nasıl Ezberlenir?
Yasin Suresi'ni ezberlemek kişiden kişiye göre değişse de ayet ayet ezberlemek her zaman daha kolaydır. Her ayeti yirmi kere okuyup sonra gözlerinizi kapatıp içinizden de yirmi kere tekrarlama gibi bir teknik kullanabilirsiniz. Aynı zamanda doğru şekilde telaffuz etmek ve okumak için bol bol Yasin Suresi dinlemek büyük önem taşıyacaktır.
Dilerseniz yasin.suresi.gen.tr/p/yasinsuresidinle.html sayfasına giderek ünlü hafızlardan ve imamlardan yasin suresi dinleyebilirsiniz.

Yasin Suresi Dilek İçin Nasıl Okunur?
Yasin Suresi dua ve dileklerin kabulü için çok faziletli bir suredir. Yaygın olarak 41 yasin olarak bilenen şekli şöyledir. Yasin Suresi 1 gün içinde yada 7 güne bölünerek 41 kere okunursa okuyan kişinin haceti hayırlı ise kabul olur.

Yasin Suresi Nasıl Teslim Edilir, Nasıl Bağışlanır?
Yasin Suresi, yasin duası okunarak teslim edilir yani bağışlanır. Yasin duası yasin.suresi.gen.tr/p/yasinsuresiduasi.html sayfasında hem kısa hemde uzun hali ile mevcuttur. Dilerseniz girip okuduğunuz yasini teslim edebilir bağışlayabilirsiniz.

Namazda Yasin Suresi Nereye Kadar Okunur?
En az 3 ayet olmak şartı ile istediniz yere kadar okuyabilirsiniz.

Yasin suresini okumanın faydaları nelerdir?
Yasin suresini okumanın faydaları şunlardır:
Aç olanın karnı, tok olur ummadığı yerden rızk gelir,
Susuz olduğu halde kanıncaya dek su bulur.
Kıyafeti olmayan kıyafet bulur,
Hastanın eceli gelmemişse şifa bulur,
Eceli gelmiş hasta ölüm acısını duymaz,
Öldüğü esnada, Cennet meleklerini görür,
İnsan korkusundan emin olur,
Misafir ve garip yardımcı bulur,
Bekarların eş bulup evlenmesi kolay olur,
Gayb olan şey bulunur.

Neden Yasin ismini almıştır?
Yasin diye başladığı için bu ismi almıştır.

Yasin suresinin içeriği nedir?
Belli başlı konular olarak; Peygamberimizin sallallahü aleyhi ve sellem peygamberliği doğrulanmakta, inkar edenle kabul etmeyenleri tehtit etmekte, eski milletlerin inkar ettiklerinden dolayı başlarına gelen azap ve felaketler, insanlar gafletten uyanmaya çağrılmakta, Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem teselli edilmekte, Allah’ü tealanın büyüklüğünün ve kudretinin anlatıldığı, ahirete inanmayan her insanın nasıl pişman olacakları, inananların müslümanların ise çok büyük mükafatlara kavuşacakları anlatılmaktadır.

Yasin suresi başı açık ve abdestsiz olarak okunur mu?
Kuran Allah’ın bir kelamıdır. Vakıa suresi 79. ayette derki “ Kur-ana temizlenelerden başkası el süremez.” emrinden yola çıkarak Kur-anı Kerim’e abdestsiz dokunmak doğru değildir. Bunu farklı yorumlayanlar olsa da İslam alimlerimizin ortak görüşü olan Kur-ana abdestsiz dokunmanın yanlış olduğudur.
Fakat abdesti olmadığı ve el dokundurmadan Kuran’dan okuması veya ezberinden bildiği ayet ve sureleri okuması da caizdir.
Cenabet bir kimse Kur-anaa el dokundurmadığı gibi okuyamaz da. Ayet-el kürsi, ihlas ve fatiha ayeti ve sureleri okumak isteyen biri sadece dua niyetiyle okursa caiz olur.
Bayanlar da başı açık Yasin suresi okuyabilir. Ancak Kur’anaa saygıdan başı kapalı olması daha iyidir.

Yasin suresinin Kuran’ın kalbi olarak gösterilmesinin sebebi nedir?
Müslümanların çok fazla okuduğu bir suredir ve başka surelere göre fazla rağbet görmektedir. Peygamberimiz Hz Muhammed (SAV)’in Yasin suresi hakkında söylediği ve okunmasını tavsiye ettiği bazı hadisler vardır. Bu hadislerin bazılarında soruda da olduğu gibi “Yasin, Kur’anın kalbidir.” cümlesi geçmektedir:
“Her şeyin bir kalbi vardır ve Kur’anın kalbi de Yasindir. Kim Yasin’i okursa, Allah Kur’anı on kere okumuş gibi sevap yazar.”

“Yasin suresi Kur’anın kalbidir ve Allah’ı ahiret gününü isteyerek Yasin okuyan birinin geçmiş günahı affedilir ve onu ölülerinize okuyunuz.”

Bu sure, kirlenen canlara ve ruhlara, temizlenmiş kanla hayat bahşeden ve çarpıp duran manevi bir kalp yerindedir.
Fatiha Suresinin Kur’anın bir özeti olması nasıl “Ümmül Kitap-Kitabın Anası” denilmişse, Yasin Suresi için de “Kur’anın kalbi”denilmiştir. Sureye böyle denilmesinin diğer nedeni onları durgunluktan kurtarması ve etkileyici üslupta ruhları harekete geçirmesidir.
Kalp vücudun emridir ve Yasin Suresi de Kur’an surelerinin emri hükmündedir.
Ayrıca bu surede kıyamet, yeniden dirilme ve Allah’ın zikri ile ilgili yazılar vardır. Bu yazıları okuyan ve dinleyen her kimse, o hallere, durumlara bir ülfet ve yakınlık hisseder.

Yasin suresi ne zaman okunur?
Öncelikle istediğiniz her an yasin suresi okuyabilirsiniz. Ama yayın olarak kandillerde, Cuma akşamları(Perşembe gecesi), Cuma günleri çokça okunur.
Üç ayın sultanı Ramazan ayının her gün ayrı ayrı niyet ile bir tane Yasin suresi okunur ve niyetlerle okunan Yasin-i Şerif okuyan her kimsenin feyzinin çoğalmasına vesile olduğu ve derde deva olacağı ümit edilir.
1. Gün: Allah’ın rızasına ermek niyetiyle,
2. Gün: Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed için,
3. Gün: Hz. Adem’in ruhu için,
4. Gün: Hz. Havva’nın ruhu için,
5. Gün: Hz. Ebu Bekir’in ruhu için,
6. Gün: Hz. Ömer’in ruhu için,
7. Gün: Hz. Osman’ın ruhu için,
8. Gün: Hz. Alinin ruhu için,
9. Gün: Hz. Fatıma’nın ruhu için,
10. Gün: Hz. Aişe’nin ruhu için,
11. Gün: Hz. Hasan’ın ruhu için,
12. Gün: Hz. Hüseyin’in ruhu için,
13. Gün: Hz Zeyne Abidin’in ruhu için,
14. Gün: Ashabı Kiramın ruhlarına adamak için,
15. Gün: Kur’anı Kerim’e müstağrak olsun diye,
16. Gün: Ruhunu teslim etme vesilesinin olması için,
17. Gün: Kabir sualini kolay geçmesine vesile olsun diye,
18. Gün: Nekir ve Münkerin sualleri kolay olsun diye,
19. Gün: Kur’anın kabrini aydınlatması vesile olsun diye,
20. Gün: Kur’anın kabrinde yoldaş olması niyetiyle,
21. Gün: Mizanında hayrının ağır gelmesine vesile olsun diye,
22. Gün: Sıratı kolay geçmeye vesiel olsun diye,
23. Gün: Arşı Alanın gölgesinde gölgelenmeye vesile olsun diye,
24. Gün: Hediye niyetiyle,
25. Gün: Yüce Peygamberimize komşu olmak niyetiyle,
26. Gün: Azrail A.S’ın hoş gelmesine vesile olsun diye,
27. Gün: Büyük ve küçük tüm günahlarının affı kabul olsun diye,
28. Gün: Yüce Rabbimizin Cemalini görmeye vesile olsun diye,
29. Gün: Tüm Müslümanların selameti niyetiyle,
30. Gün: Cenab-ı Hakka emanet etmek niyetiyle okunur.

30. günde Yasin-i Şerif okuduktan daha sonra;

”Ya Rabbi! Okuduğum Yasin-i Şeriflerin sevabını ve senin yüce katına emanet ediyorum. Senden başka ibadete layık ilah yoktur ve kemaliyle bilen ve işitensin.” denilerek niyazını ve duasını okumalı.
Yasin’i ne maksatla okursan ona yetişirsin be ayrı ayrı niyetlerle Ramazan’da Yasin suresini okuyan insanın niyetleri ve muratları gerçekleşecek demektir.Kısacası Yasin’i Şerif müstesna bir suredir, faziletleri oldukça fazladır, bunun önemi iyi kavranmalı ve uygun davranılmalıdır.


Yasin Suresi ve Kuranı Kerim Uygulaması

yasin suresi ve kuranı kerim app store yasin suresi ve kuranı kerim play store

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için sitemizi paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetleFacebook'ta PaylaşWhatsappPinterestRedditTumblrLinkedin

Yâsîn Suresi Hakkında

Adı iki harften oluşan ilk âyetinden alınmıştır. Hz. Peygamber tarafından bu isimle anılmıştır ve Buhârî ve Tirmizî'nin hadis kitaplarında da bu isim kullanılmıştır. Sûre, Kur'an'ın kalbi olarak nitelendirilen bir hadise dayanarak "kalbü'l-Kur'ân" olarak da adlandırılmıştır ancak bu yaygınlık kazanamamıştır. Sûrenin Mekke döneminin ortalarında nâzil olduğu kabul edilmektedir. İnsanların yaptıkları işlerin ve bıraktıkları izlerin kayda geçirildiğini bildiren 12. âyetin yorumu meyanında rivayet edilen bir hadis dolayısıyla bu âyetin Medine'de indiği söylenmiştir ancak bu kanaat benimsenmemiştir. Sûre seksen üç âyetten oluşmaktadır ve fâsılası "م، ن" harfleridir.

Yâsîn sûresinde İslâm akaidinin üç temel konusu (tevhid, nübüvvet ve âhiret) tabiatın mükemmel kuruluşundan ve işleyişinden delillerle anlatılır. Bu arada geçmiş kavimlerden ibret alınacak örnekler verilir. Sûre dört bölümden oluşur ve birinci bölümünde ana konu Hz. Peygamber'in nübüvveti ve Kur'an'ın vahiy ürünü olduğunun ispatıdır. Sûrenin ilk âyetinde "yâsîn" adı geçer ve bu muhtemelen Hz. Muhammed'e bir hitaptır. Daha sonra Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'ın peygamberleri arasında bulunduğu ve Kur'an'ın da gafletten kurtulamayan insanları uyarmak amacıyla indirildiği ifade edilir. Ancak inanmayanların uyarılara rağmen iman etmeyecekleri belirtilir ve insanların yaptıklarının bir kaydedildiği bildirilir (âyet 1-12). Sûrenin ikinci bölümü, Hak dinin tebliğcilerine gönderildikleri bir yerleşim yerinin halkının hikâyesini anlatır. Bu yerleşim yerine önce iki tebliğci gönderilmiş, daha sonra onları desteklemek için bir üçüncüsü gönderilmiştir. Ancak halk elçilere yalancı demiş ve onların uğursuzluk getirdiğini ileri sürmüştür. Elçiler tebliğden vazgeçmezlerse işkenceyle öldürüleceklerini söylemişlerdir. Bu sırada şehrin uzak bir yerinden gelen bir kişi halkı iman etmeye teşvik ederken kendisi de iman etmiştir. Ancak inkârcılar tarafından öldürülmüştür ve sonunda o yerleşim yerinin halkı korkunç bir sesle helâk edilmiştir (âyet 13-32). Müfessirler, bu kıssada anlatılan şehrin Antakya, elçilerin havâriler, halkın Romalılar ve uzaktan gelen kişinin de Habîb en-Neccâr olabileceğini kaydetmişlerdir. Ancak bu açıklamalar Hıristiyanlığın yayılışı ve Antakya'nın tarihi açısından doğru görülmemiştir. Kur'an'daki diğer kıssalar gibi bu kıssada da mekân ve insanların kimliği bilinmemektedir. Bu kıssanın amacı tarihî bilgi vermek değil, kıssadan ders çıkarmayı sağlamaktır.

Sûrenin üçüncü bölümünde, insanların yaşadığı yeryüzünün besleyici özelliklerine, gece ve gündüz, güneş ve ay arasındaki düzen ve âhenk, yeryüzündeki bitkiler ve canlılar, insanlar ve bunların bilmediği diğer canlıların tozlaşma ve döllenme süreçlerine, gemilerin denizde batmamasına değinilerek Allah'ın birliği ve yüceliğine dikkat çekilir. Ancak bütün bu deliller ve işaretler rağmen inkârcıların dinî gerçekleri reddettiği ifade edilir (âyet 33-47). Yâsîn sûresinin dördüncü bölümü âhiretin varlığı ve âhiret âleminin tasvirine yöneliktir. Kıyametin ansızın kopacağı bildirildikten sonra vukuu hakkında kısaca bilgi verilir. Daha sonra cennetin tasviri yapılır ve cehennemliklerin durumu anlatılır. Ayrıca inkârcıların iddia ettiği gibi Kur'an'ın bir şair sözü olmadığı, vahiy ürünü olduğu zikredilir. Dünya hayatında insana verilen nimetlerden bazıları sayılır, ancak inkârcıların bunlara rağmen hiçbir fayda sağlamayan putlara tapındıkları belirtilir. Sûrenin son âyetlerinde insanın spermden meydana geldiği hatırlatılarak "Çürümüş kemikleri kim diriltecek?" diye soran inkârcıya "İlk defa yaratmış olan diriltecek" şeklinde cevap verilir. Bu cevap, "Sizin için yeşil ağaçtan ateş çıkaran Allah ölüleri yeniden yaratmaya kâdir değil mi?" ifadesiyle desteklenir. Sûre, İslâm'ın tevhid ve âhiret inancına bir kez daha vurgu yaparak sona erer (âyet 48-83).

Yâsîn sûresi, Hz. Peygamber'e İncil yerine verildiğine dair hadisin sahih olduğu kabul edilmiştir. Bu sûre hakkında birçok hadis rivayet edilmiştir. Bunlardan biri "Yâsîn sûresini geceleri okuyan kimsenin günahları bağışlanır" şeklindedir ve sahih sayılmıştır. Yâsîn sûresinin ölüler için veya ölmek üzere olanların yanında okunmasını tavsiye eden diğer rivayetler ise zayıf sayılmıştır. Bazı tefsir kitaplarında isnadsız fazilet rivayetleri de bulunmaktadır.

Yâsîn sûresinin tefsiri konusunda yapılan çalışmalardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Bu eserlerden başka, Yâsîn sûresinin tefsiri konusunda çok sayıda başka eser de bulunmaktadır. Süleymaniye Kütüphanesi’nde yapılan araştırmada, Yâsîn tefsiri, havâs ve tercüme kayıtlarının sayısının 100 civarında olduğu tespit edilmiştir. Bu kayıtların yirmisi Hamâmîzâde Ali Efendi’nin Yâsîn tefsirine aittir, diğerleri ise Ebûishakzâde Esad Efendi’nin Ħulâśatü’t-tebyîn fî tefsîri sûre-i Yâsîn adlı eserine aittir.

Copyright © Yasin Suresi - 2015-2023